Fietsplan
Fietsplan
press to zoom
Fietsplan
Fietsplan
press to zoom
Fietsplan
Fietsplan
press to zoom

Agristo Fietsplan is goed voor conditie én milieu!

Dat iedere medewerker zich ‘jeunt’ in zijn job, is voor Agristo een belangrijk aandachtspunt. Het Well-Beingbeleid speelt daarop in met een mix van activiteiten rond thema’s als persoonlijke coaching en ontwikkeling, gezonde voeding, veerkracht en beweging. Het gloednieuwe Fietsplan sluit daar perfect bij aan. Medewerkers die minstens 6 maanden in dienst zijn, kunnen een fiets naar keuze leasen. Het bedrijf zelf doet een flinke inspanning om het systeem financieel aantrekkelijk te maken.

Totaalpakket met veel keuzemogelijkheden

“Uit een onderzoek bleek dat 70 procent van de medewerkers van onze 3 Belgische vestigingen een woon-werkafstand aflegt die ook met de (elektrische) fiets haalbaar is,” vertelt Brecht Vermeersch, compensations & benefits manager. Met dat enorm potentieel zijn we aan de slag gegaan. Sinds mei kunnen medewerkers via de webshop van de leasingmaatschappij of bij de lokale fietsenhandelaar hun keuze maken. Het type fiets is volledig vrij: van klassieke stadsfiets over koersfiets tot elektrische fiets of plooifiets. Iemand koos zelfs een speed pedelec-bakfiets met 2 kinderzitjes. Ook accessoires zoals fietstassen of een helm kunnen mee in het pakket. Een heel interessant totaalplaatje dus, met als enige tegenprestatie dat we verwachten dat de medewerkers zich engageren om regelmatig werkverplaatsingen met de fiets te doen.”

Financieel interessant

Wie instapt – of ‘op’stapt – betaalt een maandelijkse bijdrage, maar die valt best mee. Brecht Vermeersch: “Agristo neemt een deel van het leasebedrag op zich. De verrekening gebeurt bovendien via inruiling van loon, waardoor de koopkracht van de medewerker maximaal behouden blijft. Bovendien ontvang je per gereden kilometer ook nog een fietsvergoeding die belastingvrij is. Wie ver woont of heel vaak met de fiets komt werken, kan er dus zelfs een aardige cent mee verdiénen!” (lacht) “Ook medewerkers met een bedrijfswagen kunnen trouwens in het fietsplan stappen. We zien het Fietsplan als een eerste stap in een flexibeler loonbeleid, waarbij medewerkers een deel van hun loonpakket zélf zullen kunnen samenstellen.”

Nu al een groot succes

“Als 10 procent van de medewerkers in het eerste jaar instapt in zo’n Fietsplan, mag je al tevreden zijn, vertelde de leasingmaatschappij ons vooraf. In de praktijk loopt het echter nog veel béter: bij het begin van de zomer hadden er van de 400 mensen die in onze Belgische vestigingen in aanmerking komen al een kleine 80 medewerkers ingetekend. Met extra fietsenstallingen, laadmogelijkheden voor de batterijen en douches willen we het fietscomfort nog verder verhogen. Maar dit succes betekent nú al een win-win: met een goeie conditie zullen deze medewerkers zich beter in hun vel voelen, en dat is ook voor het bedrijf een goeie zaak!”

 

Enkele Fietsplanpioniers aan het woord

 

Marnix - 11 jaar bij Agristo – chef weekendploeg in Harelbeke – woont in Moorsele

 

“De 13 km van thuis naar het werk deed ik vroeger altijd met de auto of de motor. Maar op mijn 58e is het belangrijk om ook búiten de werkuren wat lichaamsbeweging te hebben. Via mijn lokale fietsenhandelaar in Wevelgem koos ik voor een speed pedelec, want als motard ben ik gewoon dat het wat vooruitgaat. Als ik doorduw, ben ik er even snel met de fiets als met de auto. Door binnenbaantjes te nemen, snij ik veel kilometers af én het is ook veel aangenamer rijden. Bovendien bouw je terug wat conditie op. Sinds ik weer fiets, heb ik al spieren ontdekt waarvan ik niet meer wist dat ik ze had.” (lacht) “En ook mijn vrouw is blij dat ik al een paar kilo vermagerd ben. Ook financieel is het trouwens interessant. Ik kom op jaarbasis zelfs goedkoper uit. De fietsvergoeding is volledig belastingvrij en telt heen én terug, terwijl een autovergoeding enkele rit is. Ik ben van plan om ook in de winter te blijven fietsen. Regen schrikt mij niet af, en ‘k heb me er ook al op voorzien door aangepaste kledij te kopen.”

Pieter - 7 jaar bij Agristo – supply chain manager in Nazareth – woont in Waregem

“Ik heb vrienden die graag een ritje maken met de koersfiets, dus was ik daar al een tijdje voor aan het uitkijken. Maar met het Fietsplan van Agristo werd 1 plus 1 plots 2. ’s Avonds na het eten thuis nog uit je zetel komen om te gaan sporten, is vaak al wat moeilijker. Nu heb ik mijn dagdagelijkse beweging er al opzitten op weg van en naar het werk! Dat ik een fiets mocht kiezen die helemaal volgens mijn smaak is, was een extra troef. Ondertussen ga ik al ruim een maand 2 tot 3 dagen per week met de fiets werken, wat telkens een 16-tal kilometer heen en terug is. Enkel als ik in een ándere vestiging moet zijn voor een vergadering of zo, is dat wat moeilijker. Als ik met de fiets ga werken, merk ik dat ik frisser en relaxter aankom. In het autoverkeer durf ik me wel eens opjagen, terwijl ik nu baantjes neem waar ik amper auto’s tegenkom. Bovendien kan ik me op het werk douchen en verse kleren aantrekken, wat niet alleen voor mij maar ook voor mijn collega’s aangenamer is.” (lacht) “Voor wie toch al overweegt om de fiets te nemen, vind ik het Fietsplan echt een buitenkans. Met de financiële tussenkomst van Agristo krijg je de mogelijkheid om een dégelijke fiets te kopen, zelfs als je een elektrische wil!”

Marouschka – 1 jaar bij Agristo – receptie goederen en diensten + technische dienst in Wielsbeke – woont in Anzegem

“Mijn fiets is besteld, en ik kijk elke dag uit naar het moment dat hij wordt geleverd! Ik voel me momenteel echt als een kind in een snoepwinkel dat ernaar verlangt om dat snoepje te krijgen.” (lacht) “De eerste reden om voor het Fietsplan te kiezen, is dat ik momenteel met de auto ga werken. Maar dat is een diesel en ik probeer zo milieubewust mogelijk te leven. Als je de wereld wil verbeteren, moet je met jezélf beginnen. Daarnaast wil ik ook wat meer in beweging zijn, want al moet ik in mijn job veel rondlopen, toch is er nog veel zittend werk. En een extra motivatie om die fiets te leasen, is dat mijn dochter in de zomer graag picknickt en we er dan samen op uit kunnen. Alleen, we wonen hier in een heel heuvelachtige streek, dus heb ik wel een eléktrische fiets kozen.” (lacht) “Op de testdagen van de leasingmaatschappij kon ik er al eens mee rijden, en ik vond het super. Het is een retromodel met een rieten mandje vooraan en met fietstassen. Ik nam ook de helm erbij, want veiligheid gaat voor alles en er is bovendien een zonneklep aan, wat voor mij als brildrager heel handig is. Ik ben van plan om het hele jaar door met de fiets te gaan werken. In de winter kun je je ernaar kleden, en met de fietsvergoeding is het ook financieel een win-win-situatie!”